Klompen maken

Het oorspronkelijke ambacht


Het Ambacht:

 

Overige:

Het op maat maken

De lengteboorDit gebeurt met de z.g. lengteboor of voorboor afgebeeld in fig. 14. Deze wordt de eerste maal precies in het midden van de klomp ingebracht. Hiermee wordt er ruimte voor de rest van de voet gemaakt en wordt het gat op de juiste lengte gebracht.

Het aanbrengen
                van de pasvorm
Tevens wordt met de voorboor de pasvorm dusdanig gemaakt, dat deze het model van de voet volgt (voldoende ruimte voor de grote teen, enz. zie foto 32). De pasvorm is ontzettend belangrijk, want een mens moet immers op deze klompen kunnen lopen zonder er last van te hebben.

Buitenlangs metenOm deze pasvorm goed te kunnen maken moet er o.a. regelmatig gemeten worden met de meetlat. Deze meetlat kan niet alleen gebruikt worden voor het meten van de lengte, maar op deze meetlat bevinden zich o.a. ook inkervingen voor het meten van de dikte van de rand van de hiel en de dikte van de neus (meestal in cm).
Binnenin meten
Voor het op foto 33 afgebeelde paar klompen is dat 2 cm voor de hiel en 3 cm voor de neus. De dikte van de neus wordt bepaald door eenmaal de meetlat langs de klomp te leggen en zo de buitenmaat te meten. En eenmaal de binnenmaat door de meetlat in het geboorde gat te steken (foto 34). Deze twee waarden worden vervolgens van elkaar afgetrokken om de dikte van de neus te verkrijgen.

Als de klompenmaker de klompen voorzien heeft van een gat met de juiste en meestal gelijke lengte, begint hij deze verder uit te boren.

Het hanteren
                van de lengteboorOp foto 35 is te zien hoe hij daarbij de lengteboor hanteert. Hij heeft één hand om het verlengstuk van de boor vastgeklemd en heeft met de andere hand het handvat vast. Door nu draaiende bewegingen te maken schept hij als het ware een groter gat in de klomp. Dit is het eigenlijke schrooien. Er moet nu echter op gelet worden, dat er niets meer aan de lengte wordt uitgehaald. Deze heeft de klompenmaker nl. al bepaald. De lengteboor wordt o.a. ook gebruikt om de spaanders eruit te scheppen.

Het gebruik van
                de onderarmTijdens dit boren wordt wederom veel kracht gevergd. Op foto 36 is dan ook weer te zien dat er gebruik wordt gemaakt van de onderarm om de kracht optimaal te kunnen benutten.

Voor en na het scheppenOp foto 37 is te zien hoe het paar klompen vastgeklemd zit in de boorbank en hoe het gat eruit ziet voor, en na het scheppen.

Je kunt aan de linkse klomp zien hoe goed de vorm van de wreef al is nagebootst. Ook de juiste glooiingen voor de tenen en de teengewrichten zijn al waar te nemen.